fbpx

Näin varmistat parhaiten, että remonttisi hinta ja laatu todella kohtaa

Me suomalaiset emme halua “vääntää” tai “vängätä”, emmekä halua häiritä tai liikaa kyseenalaistaa. Hyväksymme usein pelkät suulliset sopimukset ja jupisemme sitten itseksemme tai kaverille, kun kaikki ei mennytkään kuin Strömsössä. Emme halua pahaa ihmisille, emmekä halua loukata tai vaikuttaa liian päällepäsmäriltä, ja tämän vuoksi usein sivuutamme oman etumme. Varsinkin niinkin tärkeässä asiassa, kuin oman kodin remontoinnissa, kannattaa luottaa ammattilaisiin, mutta kannattaa myös turvata omaa selustaa ja olla kartalla kaikista tärkeistä asioista. Älä ole siis turhaan vastuuton, vaan keskity asioihin, jotka varmistavat, että maksat oikean hinnan oikeasta laadusta. Sinä ja kotisi ansaitsette sen! Keskity siis seuraaviin asioihin:

  1. Tee useampi tarkka tarjouspyyntö

Jos et tunne entuudestaan yrityksiä, joiden luotat tekevän tuntiveloitus- tai urakkaperusteisia hinnoitteluja työstään oikein, kannattaa remonteista pyytää useampia kirjallisia tarjouksia. Asiantuntijoiden neuvo on pyytää tarjous vähintään neljältä yritykseltä. Kuvaa tarjouspyynnössä aina mahdollisimman tarkasti ja seikkaperäisesti haluttu työsuoritus. Tarjouspyyntöön laitettu aika maksaa itsensä yleensä tuntuvasti takaisin. Pyydä aina vastausta tiettyyn päivämäärään mennessä, mihin tarjouspyyntö on voimassa. Remontti- ja rakennusalalla on tyypillistä, että vastauksia ei tule. Neljästä tarjouspyynnöstä keskimäärin kaksi vastaa. Jos tarjouspyyntö kuitataan ja pyydetään lisätietoa tai mahdollisuutta nähdä kohde, kyseessä on yleensä hyvä firma ja nämä kannattaa antaa. Saaduissa tarjouksissa huomioi hinnan lisäksi myös remontin sisältö, aikataulut, materiaalit ja mahdolliset lupaukset laadusta. Vastaa firmoille myös, jos heidän tarjouksensa ei voittanut ja kerro miksi. Liian halvat ja liian kalliit tarjoukset kannattaa yleensä hylätä heti kättelyssä ja tarjouksien vertailuun kannattaa pyytää apua, jos itse ei osaa.

  1. Tee aina kirjallinen sopimus

Jotta kaikille osapuolille olisi mahdollisimman selvää mistä on sovittu ja mihin hintaan, kannattaa aina tehdä kirjallinen sopimus. Tämä ei ole niin yleistä, kuin luulisi, joten riitatilanteita syntyy paljon, eikä niissä asian yksityiskohtien selvittely ole lainkaan yksinkertaista. Jopa pienistä remonteista kannattaa sopia mustaa valkoisella ja kaiken sovitun kannattaa olla yksityiskohtaisesti kirjattuna ylös. Minkään asian suhteen ei kannata tehdä olettamuksia, vaan sovi kaikesta mahdollisesta etukäteen. Jopa mahdollisten kesken remontin ilmaantuvien lisätöiden veloitusperusteista. Erittele tarkasti kaikki vastuut, hinnat, aikataulut, veloitusperusteet, työn vaiheet ja sisällöt sekä seuraukset virheistä tai sovitun laiminlyömisestä. Näin ei kenenkään tarvitse harmitella vahingot jo housuissa. Vaikka yritys vastaisi tarjouspyyntöön puhelimella, kannattaa kaikki luvattu pyytää vielä erikseen kirjallisena ennen työn tilaamista. Monilla on edelleen käsitys, että pelkästään puhelimessa sanottu on samalla pitävästi sovittu. Ei ole. Myöskään pimeillä urakoilla ei ole minkäänlaista kuluttajansuojaa.

  1. Ota urakoitsijasta selvää kunnolla

Varmista, että urakoitsija kuuluu kaikkiin tarpeellisiin rekistereihin, kuten arvonlisä-, ennakkoperintä- ja kaupparekisteri. Ennakkoperintärekisteriin kuuluminen on edellytys kotitalousvähennyksen saamiselle. Nämä asiat on kätevä tarkistaa Patentti- ja rekisterihallituksen sekä Verohallinnon YTJ-järjestelmästä. Myös urakoitsijan luottotiedot on hyvä tarkistaa ja pistää merkille kaikki mahdolliset merkinnät. Mahdollisista epäkohdista on hyvä kysyä suoraan urakoitsijalta. Jos yritykseltä löytyy kattavat referenssit sekä julkisia testimoniaaleja tyytyväisiltä asiakkailta, tämä on yleensä erittäin hyvä merkki.

  1. Valvo ja seuraa työn etenemistä ja kanna omat vastuusi

Vaikka urakoitsija tarjoaisikin urakkaa “avaimet käteen”-periaatteella, se ei kuitenkaan tarkoita juuri mitään, eikä siihen kannata nojautua. Työvaiheista, aikatauluista, kustannuksista ja materiaaleista kannattaa pysyä myös itse kartalla. Pyri hoitamaan omat vastuusi esimerkiksi mahdollisten rakennuslupien, taloyhtiön ilmoitusten ja kustannusvastuiden, naapureiden ja isännöitsijän tiedottamisen, tilojen suojaamisen ja kulkuvapaiden reittien suhteen. Seuraa remontin etenemistä ja sovi urakoitsijan kanssa kaikesta, jotta aikataulut ja laatu vastaa odotuksiasi. Kun mahdollisiin hikkoihin ja ryppyihin puututaan ajoissa, ne saadaan kuntoon ennen viimeistelyä ja luovutusta.

  1. Maksa vasta tehdystä työstä

Mihinkään vaatimuksiin etukäteen maksamisista ei kannata suostua. Ainakaan sokeasti. Tarjouspyyntöön voit laittaa vaatimuksen sanktioineen, mihin mennessä työn pitää olla valmis ja pidättää esimerkiksi 10% maksusta maksettavaksi vasta aivan lopuksi, kun kaikki mahdolliset reklamaatiot on tehty. Maksa vain valmiista ja hyväksytystä työstä tai sovi maksuerien käynnistyvän vasta työn valmistuttua. Kaikesta voi toki neuvotella, mutta tämä on se paras käytäntö.