fbpx

Ekologinen remontti

Ympäristöystävällisyys on tätä nykyä paljon tapetilla, myös remontoidessa. Ekologinen remontti noussut arvona esiin myös rakennus alalla ja jotta puhe ei olisi vain kuumaa ilmaa, listasimme sinulle muutamia ajatuksia alle, kuinka sinä myös voit toteuttaa remonttisi ympäristöä ajatellen. Luonto kiittää, kun niin remontin suunnittelu, toteutus, pohja- ja jälkityöt kuin materiaalivalinnatkin tehdään ekologisesti. Olkoon ekologisuus siis myös ihan oikealla tapetilla!

  1. Puhalla vanhaan uutta elämää ja pitäydy pitkäikäisyydessä

Miten voisit hyödyntää jo olemassa olevaa vain hieman freesaamalla sitä? Ekologinen remontoija ei vain revi vanhaa pois ja heitä sitä mäkeen, vaan uudistaa pienillä muokkauksilla vanhaa ja näin tuo tilaan tuulahduksen uutta ja raikasta. Ehkä voisit uusia vain pieniä yksityiskohtia ja osia, maalata tai pinnoittaa jotain uusiksi, hioa pintoja tai siirtää jotain käyttökuntoista vain uuteen paikkaan. Panosta myös kestäviin materiaaleihin ja pitkän elinkaaren ratkaisuihin. Miten tilasi saadaan kestämään aikaa niin tyylillisesti kuin toiminnallisesti? Syleile klassisuutta ja kestävyyttä. Jos sinulla on tallessa esimerkiksi kivisiä tai massiivipuisia kalusteita, puhalla niihin rohkeasti uutta elämää ja unohda ohimenevät trendit, niin olet ekologisuuden ytimessä!

  1. Kierrätä (myös jäte) ja suosi luonnonmateriaaleja

Vielä muutamia vuosikymmeniä sitten rakennusosien kierrättäminen oli yleinen käytäntö ja se on jälleen palaamassa tavaksi toimia, joten siihen kannattaa tarttua. Toisinaan miellyttäviä ja sopivia kierrätysmateriaaleja löytyy nopeasti, toisinaan ne ovat pienen vaivan takana ja joskus niitä kannattaa ostaa varastoon hyvissä ajoin ennen remonttia. Kierrättämiseen erikoistuneita liikkeitä ja kierrätyskeskuksia löytyy useimmista suurista kaupungeista ja niistä voi tehdä upeita, uniikkeja ja kestäviä löytöjä menneiltä ajoilta, keittiö- ja kylpyhuonekalusteista aina parruihin ja peltikattoihin. Ajan patina tuo usein asuntoon sellaista luonnetta ja tunnelmallisuutta, jota ei uusilla materiaaleilla ole mahdollista saavuttaa. Vältä kuitenkin kaikkea vaikeasti kierrätettävää, kuten suoranaista rakennusjätemuovia ja muovia ylipäätään. Investoi luonnonmateriaalehin, jotka voidaan helposti palauttaa luonnon kiertokulkuun tai kierrättää. Esimerkiksi puu on tässä mielessä aina loistava valinta, koska myös oman jätteen kierrätettävyyteen on hyvä keskittyä. Esimerkiksi omat vanhat kaapistot, ovet ja osat on hyvä kierrättää kaatopaikkojen sijasta tai uusiokäyttää jossain muualla, esimerkiksi mökillä. Jäljelle jäävä konkreettinen jäte on hyvä viedä paikalliseen jätehuoltopisteeseen.

  1. Muista ekologiset maalit ja tapetit

Monissa teollisissa maaleissa ja tapeteissa on kaikenlaisia kemikaaleja ja myrkkyjä. Tarjolla on kuitenkin paljon erilaisia ympäristölle ja hengitysilmalle turvallisempia ja suotuisampia vaihtoehtoja. Kannattaa pitäytyä ekologisissa maaleissa, tapeteissa ja muissa pintakäsittelyaineissa, joilla on ympäristömerkintä. Näistä haihtuu vähiten haitallisia päästöjä. Tältä kantilta myös luonnolliset tiili, kivi, keramiikka, lasi, metalli ja puu ovat hyviä valintoja itse pintamateriaaleiksi. Teollisten maalien raaka-aineet, kuten alkydit ja akrylaatit estävät maalipinnan alla olevan materiaalien tuulettumisen, koska ne muodostavat käsiteltävälle pinnalle kalvon. Luonnonmaalit ovat luonnon raaka-aineista valmistettuja maaleja, joiden sideaineet ovat kasviperäisiä, mahdollistavat kosteuden haihtumisen ja ovat luonnossa hajoavia. Luonnonmaalit antavat maalatun pinnan tuulettua. Luonnonmaalit ja luonnonmateriaaleista valmistetut tapetit rasittavat ympäristöä huomattavasti vähemmän kuin teolliset vastineensa.

  1. Energiatehokkuus

Monet nykypäivän omakotitalot ja kerrostalot panostavat jo energiatehokkuuteen lämmitys-, ilmanvaihto- ja sähköjärjestelmiensä osalta. Myös järjestelmäremontilla voidaan nykyään päästä hyvin energiatehokkaisiin ja näin ollen ekologisiin lopputuloksiin. Myös omavarainen sähköntuotanto aurinkopaneeleilla ja vastaavilla uusiutuvilla energianlähteillä tekee talosta ekologisemman. Aurinkopaneeleiden lisäksi myös varaava takka, ilmalämpöpumppu, maalämmön hyödyntäminen, koneellinen ilmanvaihto ja lämmön talteenotto eri tavoin on hyvin ympäristöystävällistä.

Ekologinen remontti saatetaan vielä tänä päivänä mieltää hankalaksi ajatukseksi, mutta se nostaa tulevaisuudessa päätään ja onkin jo hyvä seuraavaa remonttia suunnitellessa miettiä näitä asioita.