fbpx
Lattiaremontti - Sopivan lattiamateriaalin valinta

Sopivan lattiamateriaalin valinta

Eteiseen laminaatti vai laatta? Parketti myös lastenhuoneeseen vai sittenkin muovimatto? Lattiapinnoitteen valinta on makukysymys, mutta ulkonäön lisäksi tulisi kiinnittää huomiota pinnoitteen sopivuuteen suhteessa tilan käyttöön. Lattia on yksi kotisi tärkeimmistä ja näkyvimmistä pinnoista siksi lattiaremontti kannattaakin suunnitella huolella. Lattiamateriaalin valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen ja ulkonäön lisäksi kestävyys sekä hoidettavuus.

Tässä artikkelissa kerromme hieman yleisimmin käytetyistä lattiamateriaaleista, ja tämän avulla voit ammentaa ajatuksia omaan lattiaremonttiisi ja lattiamateriaalien valintaan.

Lattiaremontti on panostus viihtyisään kotiin. Lattia on yksi kotisi tärkeimmistä ja näkyvimmistä pinnoista siksi lattiaremontti kannattaakin suunnitella huolella.

Parketti
Parketti on puusta valmistettu lattia, jonka ulkonäköön vaikuttaa puulajin lisäksi sauvaisuus, lajitelma sekä pintakäsittely. Sauvaisuus kertoo, monestako rinnakkaisesta palasta pintakerros on valmistettu. Oksaisuus, syykuviot ja värin vaihtelu ovat puun ominaisuuksia, joiden mukaan puulajit jaetaan lajitelmiin. Parketti on joko lakattu, mattalakattu tai öljytty. Erilaisilla erikoiskäsittelyillä, kuten petsaus tai harjaus, korostetaan puun yksilöllistä ilmettä ja ulkonäköä. Parkettilattian laatuun vaikuttaa sen aluslattia, jonka tulee olla luja, tarpeeksi tasainen, kuiva ja puhdas. Lähes kaikki parketit voidaan asentaa lattialämmityksen kanssa. Parkettilattia elää lämpötilan ja ilmankosteuden mukana, mutta muihin puumateriaaleihin verrattuna elävyyttä vähentää parketin rakenne. Parketti ei kestä kosteutta. Parkettilattian voi yleesä hioa ja lakata uudelleen, kun se on kulunut

Lattiaremontti Parketti

Laminaatti
Laminaatti on parkettia edullisempi lattiapinnoite, joka on tehty puristetusta puukuidusta. Lattialaminaatteja on saatavana lukuisia erilaisia värejä ja kuoseja, jotka saavat sen näyttämään puu- tai laattalattialta. Laminaattilattia kestää kolhuja ja naarmuja hyvin ja on erittäin helppohoitoinen. Osa laminaateista on kosteuden kestäviä. Parkettiin verrattuna laminaatti tuntuu kylmemmälle ja pinta on liukkaampi eikä sitä voi hioa tai muuten muokata entiselleen.

Lattiaremontti Laminaatti

Vinyylilankku
Vinyylilankku soveltuu useimpiin kodin huoneisiin, sillä se kestää kovaa kulutusta sekä vaimentaa ääntä. Vinyylilankkuissa on on eri kuivointeja ja sen pinta tuntuu pehmeälle sekä lämpimälle. Laminaattiin verrattuna vinyylilankku kestää paremmin kosteutta ja roiskeita. Saneerauskohteisiin vinyylilankku sopii ohuutensa vuoksi ja yleensä asennuksen voi tehdä suoraan vanhan lattian päälle. 

Lattiaremontti Vinyylilankku

Muovimatto
Muovimatto eli joustovinyyli soveltuu kaikkiin kohteisiin käyttöominaisuuksiensa takia; se ei kopise eikä ole liukas ja kestää hyvin kosteutta. Kuosivalikoima on laaja ja muovimatto on edullinen vaihtoehto. Huonekaluista voi jäädä painaumia

Lattiaremontti Muovi

Korkkilattia
Korkkilattia on tehty korkkitammen käsin kuoritusta kaarnasta. Korkki on materiaalina lämmin, pehmeä ja joustava. Korkkilattia on helppo puhdistaa, se sietää kosteutta ja iskuja sekä vaimentaa ääntä. 

Lattiaremontti Korkki

Lauta
Lautalattia on pitkäikäinen ja ekologinen eikä puusta vapaudu haitallisia yhdisteitä tai aineita sisäilmaan. Puinen lattia on luonnollinen ja kodikas sekä lämmin talvellakin. Lattian voi käsitellä maalaamalla, öljyämällä, vahaamalla tai lakkaamalla. Lautalattian voi myös kunnostaa hiomalla ja käsittelemällä uudelleen. 

Lattiaremontti Lauta

Laatta
Keraamiset laatat soveltuvat lähes jokaiseen tilaan. Valikoima on runsas kokojen, pintojen ja värien suhteen. Lattian ulkonäköön voi vaikuttaa ladonnan lisäksi myös saumojen koon ja värin avulla. Laattalattia on helppohoitoinen, hygieeninen ja kestävä, mutta lattioissa käytettävien laattojen ominaisuuksissa on kuitenkin eroja. Esimerkiksi karheapintaiset laatat kannattaa suojata siivouksen helpottamiseksi suoja-aineilla. Laatta sopii yhteen lattialämmityksen kanssa. Klinkkerit ovat tiiviimpiä ja kestävämpiä kuin kaakelilaatat. Klinkkerit ovat lasitettuja tai lasittamattomia. Lasitus voi olla kiiltävä, mattapintainen, liukuesteiseksi karhennettu tai rustiikkipintainen. 

Lattiaremontti Laatta

Betoni
Betonilla saadaan aikaa yksilöllinen lattia, joka on kestävä, pitkäikäinen ja helppo pitää puhtaana. Erilaisilla hionnoilla ja käsittelyillä betoni muuntuu monenlaisiin kohteisiin sopivaksi. Värisävyistä ja kiiltävyysasteista voi valita mieleisensä. 

Lattiaremontti Betoni


Mikrosementti
Mikrosementillä tarkoitetaan noin kahden millimetrin paksuista saumatonta pinnoitetta, joka sopii sekä kuiviin että kosteisiin tiloihin ja jolla voi tehdä saman tyylisen pinnan kuin betonilla. Pinta on kova, lämmin ja erittäin elävä. Mikrosementti on helppo pitää puhtaana ja se kestää vettä ja muita nesteitä, kuten öljyä, eikä se ole liukas.

Mikrosementti

Epoksilattia
Itsestäänsiliävä epoksimassa on pölytön, valoisa ja saumaton pinnoite, joka kestää erinomaisesti kulutusta ja on helppo pitää puhtaana. Epoksilattian voi sävyttää ja kuvioida mieleisekseen. Ehjä epoksilattia on vesitiivis kokonaisuus, joten se sopii erinomaisesti myös märkätiloihin, eikä se ole liukas.

Epoksilattia


Lattiaremontti onnistuneesti Taito Rakentajilta! Asennamme uuden lattian vankalla ammattitaidolla ja autamme löytämään juuri sinulle sopivan lattiamateriaalin.

Lattian valintaan vaikuttaa käyttötarkoituksen ja ulkonäön lisäksi kestävyys sekä hoidettavuus. Asennustyön yhteydessä korjaamme tarvittaessa myös epätasaisuudet lattian pohjassa.

Jaa artikkeli

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on email

Taito Rakentajat Oy

Y-tunnus: 3017335-9

Pyydä asiantuntijamme maksuton arviokäynti!
Soita tai täytä yhteydenottolomake